Životní stylVýživa

Přestaň hubnout na léto a dosáhni už navždy postavy, ve které se budeš cítit dobře 

Jaro je období výzev každoročního a nekonečného hubnutí pro spoustu lidí. Po x letech neustálého překonávání a zkoušení, kolísavým bojem s váhou, tito dietní nadšenci obvykle rezignují nebo sklouzávají ke stále extrémnějším metodám, ve kterých se cítí stále více diskomfortně a zoufale. Záchvěv nového životního stylu se rozplyne a jejich tělo si jde jinou cestou, což se podepíše na jejich psychice i zdraví. Někomu se podaří s velkým úsilím dosáhnout vytoužené postavy, kterou však není možné bez neustálého a vypjatého úsilí udržet. 

70% a více je výživa!

Správná strava je základem úspěchu v dosahování optimální postavy, spalování tuku či nabírání svalové hmoty. Ale nejen to! Podílí se na životní energii, je základem zdraví a psychické rovnováhy. Matematika do jisté míry funguje, ale je relativní. Nejsou to zdaleka jen čísla, ale především kvalita, aplikace a správné a individuální nastavení výživy. Samozřejmě čím budete aktivnější, tím více spálíte. Ale samo o sobě to nestačí, může to být dost neefektivní. Otázkou také je, jaká aktivita je pro koho nejlepší. Nevhodná aktivita může přinášet více problémů než prospěchu, nebudete na ni mít čas nebo ji nebudete schopni udržet. 

Dieta není řešení 

Dieta, omezování a překonávání lze udržet několik měsíců, ale ne věčně. Navíc neexistuje univerzální nebo obecně nejlepší dieta pro každého. S každou změnou něčeho dosáhnete, přestože to třeba nebude pro vás. Jenomže problém je v tom, že pokud to není pro vás přirozené, nebudete schopni to dlouhodobě udržet. A jsme pak zase a neustále na začátku. 

Neexistuje nejlepší dieta

Každý jsme jiný a tudíž nemůže na každého fungovat to stejné. Hlavní problém je v efektivitě a udržitelnosti. Pokud vám někdo bude tvrdit, že tahle dieta je nejlepší, což jsem kdysi i já tvrdil o ketogenní dietě, tak vychází z toho, že co funguje na něj, bude fungovat na každého. Jenomže sám jsem postupem času poznal, že každý je jiný. Každý má jiné fyzické a psychické vlastnosti, podle kterých se musí přistupovat. Sebepoznání je základním předpokladem k úspěšné práci s vlastním tělem. Musíme však připustit, že nejsme všichni stejní a tudíž nemůžeme ani stejně fungovat. „Co je pro jednoho lék, může být pro druhého jed.“ 

Každý máme různé fyzické možnosti, jiné zájmy, priority a dispozice. 

Najdi svou cestu 

Nahodilé zkoušení, vliv trendů či rady „expertů“ jsou způsoby, které mají malou šanci na úspěch a velkou šanci na to, že se ztratíte, vyždímete svoje tělo i motivaci. Lidé ze sebe dělají, co nejsou, u čehož se musí usilovně překonávat. To je samozřejmě nemožné dlouhodobě udržet a dosahování výsledků je neefektivní. Běhají v kolečku, které se stává nekonečným či neustále se opakujícím bojem. Musí si najímat trenéry, kteří je donutí něco dělat. Vaří nebo kupují si krabičky, které všude tahají s sebou. Hledají zázračné doplňky výživy, nutí se do aktivity, v hlavě mají režim „dieta“ a počítají dny do jejího konce. Takhle to nemůže, ale hlavně ani nemusí fungovat! 

Využij svůj potenciál

Lidské tělo je úžasný systém, který pokud má vhodné podmínky, dokáže neuvěřitelné věci přirozeně a efektivně. Jenomže každý má trochu jiné schopnosti, talent, touhy, chutě a potenciál. Z toho je třeba vycházet a vytvořit vhodné podmínky, které jsou pro jeho tělo, životní styl a aktivitu nejlepší. Každý není na posilování, každý není na běhání, každý nechce být kulturista. Každý ani nemůže být kulturista a kulturista nemůže být maratónec. 

Každý má jinou představu a možnosti své optimální postavy, životního stylu a žebříčku hodnot. A když tohle dotyčný pochopí, může nejlépe využít svůj potenciál a dosáhnout pro sebe nejlepších a udržitelných výsledků. 

Přirozenost a efektivita 

Pouze to, co je pro nás přirozené a efektivní, nám přinese uspokojení a udržitelné výsledky. Odbrzděte ruční brzdu a jeďte svou cestou, která vás bude bavit a dovede vás do cíle. Jakmile naberete správný směr, nebudete chtít odbočit. Přijměte svoje schopnosti a dispozice a využijte je, ať jsou jakékoliv. Člověk často chce, co nemá. Ale je lepší využít to, co má. To stejné platí i u mně, ale já se smířil s tím, co mám a snažím se to nejlépe využít. Smířím se s tím, že nebudu špičkový triathlonec (nemám tak dobrou vytrvalost), nebudu lyžovat jako Candide Thovex (nemám takový dar a talent), nebudu mít 120 kg svalů (nechci sypat 😀 ), nebudu silný jako „Thor“ Björnsson (nemám až takový dar síly). Pracujte s tím a využijte to, co máte. Je nesmysl, aby se vytrvalec zaměřil výhradně na posilovnu a snažil se tam přestavět svoje dispozice a naopak. Proto dělejte hlavně to, co vás baví, na co máte talent, čímž vyžijete svůj dar, přinese vám to efektivní, udržitelné výsledky a naplnění. A stejně tak ve stravě je důležitá přirozenost a necpat se něčím, na co nejste, co vám neudělá dobře a ani vás nenaplní. 

Poznej sám sebe, získej správný směr a pochop nejen svoje tělo

Teorie metabolický typů je zatím nejlepším nástrojem pro nastavení správně výživy každého člověka a přirozenou cestou k efektivním a dlouhodobě udržitelným výsledkům. Zohledňuje fyzickou stavbu, fyziologii, fyzické dispozice a psychické vlastnosti každého jedince, které odpovídají přesně a do hloubky definovaným základním typům, do nichž a nebo jejich kombinací lze každého zařadit. Každý typ má svoje specifika, která se dají flexibilně aplikovat a zásady, kterých je potřeba se držet. Rozhodně nikdo nemusí jíst 5x a více za den, jíst něco, co mu nechutná a nemusí dělat to, co ho nebaví, aby dosáhl skvělých výsledků. Někteří mohou být vegetariáni, jiní se bez masa neobejdou. Pro někoho je vhodné zařazovat půsty, pro jiného nemají smysl. Pro někoho je nelepší silové cvičení, adrenalin, někdo bude stavět na vytrvalostních aktivitách, úniku do přírody, ale nikdo se nemusí nutit do extrémního fyzického cvičení, pokud na to není nebo to nejde.

Nejdůležitější je správná a individualizovaná výživa, kterou když každý pozná a aplikuje, bude dosahovat žádoucích výsledku mnohem efektivněji, přirozeně a hlavně udržitelně.

S teorií metabolických typů pracuji a pronikám do ní stále hlouběji několik let. Málokdo se v metabolických typech orientuje a má s nimi dostatek zkušeností, aby sobě nebo někomu dokázal poradit. Nejcennější jsou zkušenosti, které získávám díky mnoha spokojeným klientům a jejich výsledkům, životním změnám a spojením s mnoha souvislostmi, které mi pomáhají lépe každému porozumět, pochopit i svět s společnost. Metabolické typy zdaleka přesahují výživu a vysvětlují povahu lidí, jejich priority a užasnou různorodost společnosti. Jsem takový průvodce, který nasměruje každého na ten jeho správný směr a předá mu mnoho užitečných informací, díky kterým mohou moji klienti zlepšit svůj život, zdraví, využít svoje schopnosti a dosáhnout svých snů. Doprovázím je a inspiruji na jejich vlastní cestě, která přináší úžasné výsledky a zpětnou vazbu, které mě naplňují. A to přirozeně, velmi efektivně a mnohem snadněji, než si dříve dokázali představit.

Výživa a její pochopení jsou klíčem k úspěchu! Moje služby jako konzultace metabolického typu či sestavení individuálního jídelníčku vám mohou změnit život a umožní vám dosáhnout vytoužené postavy jednou provždy.
Můžete jíst klidně jednou za den, což funguje fantasticky na spalování tuku a je to velmi praktické. Ale každému vyhovuje něco jiného a při dodržení zásad metabolické typu je spoustu možností, jak správné stravování aplikovat. 

Pochopení vlastního těla, jak funguje, jaké má možnosti a co potřebuje, umožní každému naplno využít jeho vlastní potenciál a najít svou nejlepší cestu.  

Čím ještě podpořit hubnutí

Skvělým prostředkem je otužování, které má spoustu forem a pro každý typ je vhodná trochu jiná. Pravidelné otužování má obrovský obecný přínos pro zdraví, imunitu, prokrvení, zlepšení metabolických funkcí a tím i výrazné podpoření spalování tuku. 

Kromě správné výživy podle metabolického typu, aktivity a regenerace, pomohou doplňky stravy, které podporují metabolismus tuků, jejich využití, aktivují tvorbu energie či epigeneticky působí proti obezitě.
Obezita je skutečně nemoc, způsobená genetickým nastavením, dědičností a dlouhodobě špatným životním stylem, kterými nadměrně zvyšuje přirozený podíl tuku a některých osob, které celoživotně bojují s nadváhou. Nelze to však považovat za výmluvu a překážku, protože dokud žijete, se vším lze něco dělat! 

Forskolin (Coleus Forskohlii) – nejlepší rostlinný spalovač tuku a rostlinné toniku zlepšující zdraví srdce a plic

EGCG (green tea extract) – velmi populární doplněk stravy, vhodný zejména pro sacharidové metabolické typy a najdete ho téměř v každém preparátu pro spalování tuku

Guarana – přírodní a postupně uvolňující se kofein

Kvercetin – epigeneticky působí proti obezitě, zlepšuje regeneraci, imunitu při zátěži a hormonální rovnováhu

Pískavice (Fenugreek) – zlepšuje metabolismus tuků, trávení a má i adaptogenní účinky 

Gurmar – nestimulační přírodní substance, která pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost

Astaxantin – nejsilnější antioxidant na Zemi, redukce tukové tkáně a lepší využití tuků při zátěži

OPC (Grape seed extract) – zlepšuje růst a aktivitu mitochondrií, může pomoci hubnutí (aktivuje mitochondrie v hnědé tukové tkáni)

Resveratrol – zejmená se syrovátkovým proteinem podporuje spalování tuku

Šišák bajkalský – aktivuje AMKP enzym, protizánětlivý, hormonální regulace, podporuje hubnutí

Zázvor – prášek nebo jeho silný extrakt Shogaol podporuje hubnutí 

Adaptogeny – rostlinné látky, které zlepšují vitalitu a hormonální rovnováhu, která výrazně zefektivňuje spalování tuku. Mezi nejznámější patří SUMA (brazilský ženšen), Rhodiola, Eleutherococcus (sibiřský ženšen), Cordyceps atd…

Další praktické tipy, jak být aktivnější a podpořit spalování tuku

  1. Jezděte na kole místo vození se v autě
  2. Choďte po schodech místo ježdění ve výtahu
  3. Podnikejte delší procházky a výlety přírody 
  4. Volte aktivní dovolenou
  5. Zapojte se a sportujte s dětmi 
  6. Ranní aktivita nastartuje metabolismus a osvěží mysl
  7. I psychická (kognitivní) aktivita spotřebovává energii

Mgr. Boris Orava