Společnost

(Ne)překračujte svoji komfortní zónu!

[Společnost na hraně I]

Chcete-li udržet základní biologické a lidské schopnosti, adaptabilitu, odolnost a nebo je dokonce rozvinout, bez překračování komfortní zóny to nepůjde a přijdete o ně! 
Pokud nějaká buňka, část těla nebo schopnost zjistí, že je nepotřebná, zakrní. A není nic dokonalejšího než buňka, příroda a přirozený rozvoj. 
Ničeho kvalitního či významného nelze dosáhnout bez úsilí, bez dávky nepohodlí pouze trvalým bytím v komfortní zóně. Nic nezískáte pohodlností, pasivitou ani zázračným zákrokem či preparátem. 

Princip

Nemám na mysli jen otužování a imunitní systém, přestože je to skvělý příklad, jak to funguje. Myslím celkově dnešní životní styl a to, jak si člověk neskutečně všechno ulehčil a vyhnul se všemu nepohodlnému a namáhavému.
Ale nic není zadarmo, jak si člověk jakožto líný, nepokorný a chamtivý tvor myslí. Musí potom znovu hledat smysl svého života a přemýšlet, jak udržet svůj fyzický a duševní rozvoj, jak stimulovat nepoužívané schopnosti, ochablé svaly, jak vypálit přebytečné kalorie a za to všechno musí krutě platit! 

Pokrok 

Čas, který si myslí, že ušetřil či dokonce získal, tráví pohodlnými ale obvykle prázdnými, především jedné světové skupině prospěšnými, činnostmi. 

Ráno vstane, zapne konvici a zalije si instantní snídani z celosvětové televizní reklamy. Vleze do auta s vyhřívaným vším, co by mohlo být nepříjemné a jede v tlačenici a honičce do práce stejně dlouho, jako kdyby by jel na kole, někdy i stejně jako pěšky. Ale sedí ve svém luxusním autě, jehož řízením se dnes už téměř nemusí ani namáhat. Auto-mobil je jeho druhým domovem a spojnicí mezi vším, co dělí dveře jeho domova od jiných dveří v tom prostoru, kde se dobrovolně zdržuje akorát v létě. S velkou rezervou, většinu času na volnoběh, efektivně spaluje vytěženou energii z přírody místo té své přebývající v těle ochabujícím.
Klimatizovaný objekt ze skla a oceli v nedaleké betonové džungli je jeho chrámem, ve kterém naplňuje „své“ poslání budování „hodnot“, motivované výkonem, růstem, podmíněné existencí. Zisk, práce a vše s ní spojené odhodlaně „naplňuje“ téměř veškerý jeho drahocenný čas, ale i ušetřený čas.

Přínos 

Z několikahodinového denního sezení v práci, autě a díky úžasným vymoženostem, které mu dovolí ušetřit se každého trapného pohybu a nezáživných činností, ho však bolí záda a jeho tělo chřadne jako stará lokomotiva. Musí tedy chodit do fitness centra, kde je opět za tím svým sklem orámovaným ocelí o stálém klima. Platí vstup a trenéra, aby mohl dýchat vydýchaný vzduch a výpary z lidí, kteří žijí jako ovečky v ohradníku a věří, že to je svoboda a demokracie, bača je hodný pán a ovčáci mu pomáhají je chránit před zlými vlky. 

Protože „efektivně“ sportuje, nemá čas řešit jídlo a vyhrává nejsnadnější, nejrychlejší a populární, „masová“ volba, cestou se zastaví v McDrive. Přece jen po cvičení a když má tolik dalších důležitějších věcí, ho jedno mrtvé a otrávené jídlo nezabije. Ti zodpovědnější se zastaví do supermarketu, kde si mohou koupit cokoliv a kdykoliv je napadne: Krásně čisté a umělé ovoce a zeleninu, které se nikdy nemusely špinit v půdě a zatěžovat ji. Na výběr je i to stejné, ale exkluzivně z druhé strany zeměkoule dovezené, jedy a chemikáliemi ochráněné. 

Kupředu, hlavně ne do minulosti

Vzpomeňte si na tu nesvobodu, omezení a nedostupnost za minulého režimu (asi jako je teď :O ), na fronty na nenahraditelné banány z vykořisťovaných exotických zemí a jak ti chudáci v zaostalých vesnicích museli dřít na svých polích, když jsme ještě nebyli zaplaveni supermarkety. Lidé byli omezeni pouze na přirozené, místní a převážně svoje kvalitní kvalitní potraviny, které je stály čas a úsilí, jenž byste nechtěli vyměnit za teplou kancelář, svůj pohodlný a „bohatý“ způsob života. Ještě byste mohli zjistit, že jsme se jako lidé nikam neposunuli, jenom že cena za naši existenci je stále vyšší… A to byste přece nechtěli! 

Vymoženosti, které jsme potřebovali

Aby člověk předešel dalšímu zbytečnému pohybu a námaze ve ztíženém terénu, kde se nemůže dopravit autem, může využít eskalátory a výtahy, někdy jiná možnost ani není. Člen společnosti tak může využít chvíli na kontrolu zařízení, které ho samo kontroluje. Mobilní telefon, který je navíc sám o sobě chytrý, nabízí široké možnosti od vyřízení čehokoliv, přes plochou komunikaci po sdílení zajímavých činností a názorů, jehož obsah je demokraticky ověřován a blokován v případě nepravd a konspirací, aby se zabránilo manipulacím společnosti.    

Velmi populární je místo aut jezdit na zvláštních koloběžkách, na kterých můžete trapně stát a jet, aniž byste se hýbali. Nesmíte však zapomenout na přípojku. Pro největší frajery a vrcholem umění pohybu je jízda na balanční jednokolce jako ze sci-fi filmu, ze které témeř nemůžete spadnout, ale budete vypadat dobře, pokud přes oblek cestou do práce hodíte kompletní chrániče na motocross a integrální přilbu. 

Denní chléb, víno, nůž a nový život

Po tomto dni, nedostatku přirozeného pohybu, přemírou nezbytného stresu a přinejmenším psychické vyčerpanosti, si člověk potřebuje odpočinout u televize, aby se naprogramoval pro svůj další život. Jiní volí interaktivnější napojení na světové divadelní představení prostřednictvím toho malého chytrého zařízení (dnes tedy se opět zvětšujícího), které kdysi umělo pouze telefonovat. Nyní pro mladou generaci a ženy představuje mobilní telefon nejdůležitější věc pro život i nástroj pro přežití. Dokonce je možnost a typické v tomto zařízení vést druhý, mnohem úspěšnější život. 

Zůstat v komfortní zóně

Hlavně ať to není nepříjemné a ať se nemusíme namáhat. To jsou praktiky ze středověku, které dnes jen blázen provozuje. Na všechno máme stroje, vše je automatizované a ulehčené na maximální možnou úroveň, abychom se mohli věnovat přece vydělávání peněz, které je našim hlavním úkolem a které nám poskytnou přece mnohem víc než tu dřinu a nepříjemné věci, které museli naši předci zažívat. Na všechno dnes máme globální firmy, které všechno poskytnou a všechno nám zařídí jen za to, že stačí trávit naprostou většinu našeho času prací a činnostmi, která nemusí mít ani smysl, ani přínos pro nás samotné (zbytečná námaha) či pro společnost (všechno zařiďují pokrokové globální firmy). 

Je na čase řešit důležité věci

U toho máme dost zbytečného času, můžeme „přemýšlet“ a hlásit se k různým aktivistům, kteří jsou pověření skvělými nápady, jak by se mohl vylepšit ten náš nový úžasný svět. Zda jsou si všichni rovni(to se týká jen té naprosté většinu otroků, kterými naprostá většina z nás samozřejmě není), jestli nám tady někdo nevnucuje něco z pravěku (nevkusné tradice a zaniklé kultury), nesnaží se odlišovat (zaniklé národy a jejich „hranice“, nespravedlivé rozlišování pohlaví na muže a ženu a nerespektování, jak se člověk cítí, dále menšiny a diskriminace výjimečných lidí, kteří dřív byly zatracování i s jejich mimořádně ulítlými schopnostmi) či dokonce by chtěl někdo udržovat nějaké trapné přírodní zákony (selský rozum – není třeba vysvětlovat, či ty nedokonalé přírodní procesy). 

Misionáři, člověk a vizionáři

Člověk je, nebo se přinejmenším právě stal, pánem tvorstva, který se přiblížil Bohu. Možná se přímo bohy i někteří vyvolení „z nás“ stali! A můžeme (tedy jen ten, kdo má na to patent) dělat věci jako On, nebo alespoň ti „pověření“ z nás. Nekteří mají tu odvahu a jako vyspělá civilizace máme vědu, vakcíny a technologie, o kterých se ani Bohu nesnilo. S naší důvěrou a podporou pokračují, zvyšují péči o nás, planetu a nyní přebírají i roli Boha. Představují ty z nás, kteří se „vypracovali“ a statečně, s „pověřením“ a s jasnou vizí se toho v náš prospěch ujali.
Z nekultivovaného a konzumního dobytka dělají tito šéfové, vizionáři a jejich nadace nového „člověka“ a spolu s námi všemi zavádí Úžasný nový svět a společnost, která se posunula k vyšším hodnotám a cílům. Těmi se pro moderního člověka staly jistota, pohodlí, „pocit“ bezpečí a vyspělá globální společnost a její služby. A cílem našich mecenášů je tzv. udržitelný „rozvoj“ společnosti, tedy mírová, ohleduplná-tj. poslušná a zelená společnost v „optimálním“ rozvoji (od inteligence po průmysl), v rovnováze s přírodou (při veškeré dosavadní úctě) a planetou Zemí, kterou se po jejím ždímání nyní vědecky rozhodli klimaticky zachránit. 

Úžasný nový svět a Zelený úděl

Obyčejný lidé (tedy my) šlechetně ustoupí z naučených konzumních nároků a požadavků, které nám prostřednictvím „svobodného“ kapitalismu dopřávali. Vzdáváme se (a kdo ne, budou mu odejmuty) našich starých a zvířecích hodnot, kterými jsou nezasloužená svoboda, nucená zodpovědnost a dnešním světě „chytrých věcí“ nadbytečná inteligence a z ní plynoucí vlastní či další hloupé názory.
Přijímáme novou víru nasazenou rouškou přes obličej, která nás chrání, spojuje a spolu s pravidelnou vakcinací, která bude při nejmenším posilovat naše nedokonalé tělo a chránit nás před přirozenou imunitou, jsou symbolem a vstupenkou do Nového úžasného světa. Jeho tvůrcům, kteří mají tu odvahu, schopnosti a technologie převzít roli Boha, kteří dávají smysl našim životům a tyhle skvělé možnosti rozvoje, vymoženosti a zajištění našeho moderního, bezpečného a pokročilého „života“, budeme do smrti vděční. 

Nejsnadnější cesta

Pokud však budete překračovat svou komfortní zónu, tak hrozí, že se o tuhle skvělou budoucnost můžete připravit! 
Proto si dobře rozmyslete, jakým směrem chcete jít dál, jak a čím budete trávit každý den, čemu se budete věnovat, koho budete podporovat a živit, jak zajistíte vaše životní potřeby, jakým rizikům se budete vystavovat, jak budete chránit přírodu a jestli vůbec chcete být zdraví a převzít zodpovědnost za chyby, které jste dělali, děláte a ještě uděláte. 

Pravda vítězí

Vše si můžete ověřit na Wikipedii, Googlu a v naprosté většině světových médií, protože mají na chlup stejný obsah. Neposlouchejte blokované a cenzurované osoby, které nejsou v televizi, přestože se tam nedopatřením kdysi dlouhodobě objevovaly. Jde o pomatené vědce, přeběhlíky, právníky, kteří sami nerozumí právu, další manipulátory a hoaxy, jejichž aktualizovaný seznam najdete na nezávislém médiu manipulatori.cz, kde pravdu určují důvěryhodní experti nadaní autismem a na první pohled jasně patrnou mentální zaostalostí. 

Můžete si udělat vlastní názor, pokud se bude shodovat s názorem obecně prezentovaným ve sdělovacích prostředcích a s lidmi, kteří nejen za nimi stojí a mimochodem poctivě vydělali nepředstavitelné množství peněz, pomáhají po celém světě a mají velmi rádi děti. 
Nyní bojují za záchranu lidstva a planety jako nikdy dříve! 

Konspirátoři a popírači budou mít těžký život. Lockdown budou mít o týden dříve a budou nezáviděníhodně vyloučení ze západního způsobu života a z participace v naší nové a úžasné společnosti. A možná se dožijí i toho, čeho by se dožít nechtěli. 

Mgr. Boris Orava