Životní styl

Dolní Morava

S dětma 2 dny traily a 2 výlety po nádherných hřebenech

Instastories zde.

Pohoří Králický Sněžník je vedle Jeseníků a kousek od mého domova, ale nikdy jsem tam nebyl. Měli jsme s bráchou na konci zimy naplánovaný výšlap na skialpech na druhý nejvyšší vrchol Moravy, ale kvůli lockdownu to nevyšlo. Na Dolní Moravě jsou také známé traily a tak jsem tam, jako obvykle pro mě, spontánně, vyrazil s dětma. 

Mám raději kempy než drahé, komerční ubytování a poslední roky mě tento styl dovolených baví a nejvíce vyhovuje. Volnost, dobrodružství, kempová atmosféra za zlomkových nákladů, blíže přírodě a vzpomínky na dětství a skromné, ale aktivní dovolené s rodiči, u mě i v dnešní době vyhrávají. 

Po odpoledním příjezdu a zakempování jsem vytáhl kluky na projížďku po okolí, ze které se vyklubal parádní výšlap na horní stanici lanovky po úžasné stoupačce kolem řeky Moravy na panoramatickou hřebenovku jako z Alp. Výlet jste mohli vidět ve stories a příspěvku, pro děti úctihodných 550 m vertikální převýšení a 25 km celkem po potu, přemáhání a slzách předčilo očekávání a zadostiučinění. Úžasná příroda a minimum stop po člověku v této pohraniční oblasti mě naprosto uchvátily. A děti dokázaly, co v nich je a co si zaslouží. Nevím, jestli to byla větší námaha zejména pro mladšího syna (6 let) nebo pro mě, vydržet to a dostat je na kopec. Každopádně jsme to prolomili a kluci byli velmi rádi za tuto dřinu, která se dnes už neprovozuje. Ale tím to nekončí! 

Dolní Morava je dnes velmi komerční, přeplácaná atrakcemi, plnými parkovišti a zejména cenami, které odpovídají pouze občanům z hlavního města a cizincům. Je to lákavé, ale povrchní. Ovšem pokud jdete za roh mimo areál, objevíte neskutečnou přírodu, úžasné hřebeny a přírodní úkazy téměř bez človíčka. Protože kde nevede lanovka a kam se nedá dojet autem, tam dnes skoro nikdo nepáchne. Konzumní atrakce a všelijaké výmysly pro děti a vaši peněženku podrží moderní rodinky po celý týden v přelidněném a luxusním areálu. 

Druhý den jsme vyrazili na traily, které jsou na Dolní Moravě vyhlášené. Předchozím výletem mě kluci přesvědčili, že si je zaslouží. Protože když chce člověk z kopce, musí taky do kopce. Nic není zadarmo a samo, na to je třeba nezapomínat a naučit to i děti.

Doporučuji online rezervaci permanentek na lanovku, která se vzhledem k mírné slevě a vyhnutím se čekání u přeplněných pokladen, kde každý turista kupuje jednu jízdu nahoru, vyplatí. 

Nahoře si můžete vybrat ze třech luxusně postavených trailů dle obtížnosti. Modrý je nejlehčí, který sjedou i začínající děti, ale i pokročilý si užije. Jedná se zábavný flow trail, pumpy a hodné skoky mezi krásnými klopenkami. Povrch je hladký, příjemný i pro neodpružené kolo a perfektně vyšejpovaný. Červený, středně těžký trail, je naprosto libový, spoustu hodně slušných rovných i klopených skoků, které se však vždy dají bezpečně přejet. Pro plné využití výborně a pestře postaveného trailu je třeba trochu zkušeností, ale i mírně pokročilí si ho rámci svých možností užijou. Ve srovnání s Klínovcem je to mnohem pestřejší, zábavnější a zatím dokonale připravené. Navíc lidí bylo celkem málo, žádní tlačenka na lanovce ani na trailech. Takže i s dětmi byla jízda naprosto v pohodě a nerušená. Černý trail jsem nejel, ale vypadal naprosto famózně a pro velmi zdatné bajkery, kteří si užijí luxusní skoky, pestrost a vyšší obtížnost. Řekl bych, že jsou to nejlepší traily v ČR na lanovce. Cena na tuto lokalitu je vysoká, ale je to mnohem lepší investice než jízda na bobové dráze.

Po dvou dnech na trailech pro náš poslední den to opět chtělo změnu. Dát pohov peněžence, dát dětem opět do těla a ukázat jim víc než co se dá koupit nebo zaplatit. Vyrazili jsme tedy na druhý hřeben pod Kralický Sněžník. Mírně jsme se přiblížili autem na místo Pod Klepáčem, protože nás čekalo přes 800 m převýšení a 24 km s cílem dostat se na kole co nejblíže ke Králickému Sněžníku. Odtud začínala stoupačka na hřeben nejvyššího vrcholu naproti ski-areálu Dolní Morava. Terén byl pestřejší, nejprve dlouhé stoupání. Výhodou je, že v tomto období jsou tu všude borůvky, takže ideální svačina pro děti. V Sedle jsme překročili českopolskou hranici a už na polské straně krátkým sjezdem a poklesem, který následoval o to ostřejším stoupáním. Vyhlédl jsem si cyklostezku na polské straně, ale to jsem netušil, jaký je rozdíl mezi českou a polskou cyklostezkou. České jsou jetelné v pohodě i s dětmi, polské jsou spíš enduro stezky. Brutální stoupáky a brutální terén, velké kameny, vymleté cesty a velmi členité. Pro mladšího syna to byla docela výzva, ale tak nějak napůl pěšky a na kole prokázal svoje nadprůměrné schopnosti odpovídající jeho věku a kolu. Okolí bylo i na hřebenech zalesněné, takže výhledy se nekonaly, ale severské tundra měla taky své kouzlo. Vyškrábali jsme se na pomyslný vrchol naší cesty a maximum, kam se dá oficiálně dojet na kole, k chatě Na Sněžníku. V těchto pohraničních oblastech občerstvovačky moc nejsou, je tu celkem pusto a 10 km třeba není vůbec nic. Ale má to svou odměnu v podobě ryzí, horské a nedotčené přírody. Takže jsme jeli stejnou cestou zpátky a díky členitosti nás čekalo ještě pár kopců vlnitého hřebenu k hranici. Počasí nám vyšlo úžasně a čas návratu se světlem taky akorát. Bylo to ještě větší dobrodrůžo a makačka, která zakončila náš pobyt na Dolní Moravě nejlíp, jak mohla. 

Velkou výhodou byla Morava, která protékala pár metrů od našeho stanu jako křišťálově ledový potok, který jsem využíval k otužování. Takovou studenou vodu jsem už pár měsíců nepocítil a chyběla mi. I kluci se hecli. 

Dolní Morava, zejména její příroda, po vyhnutí se komerční části a atrakcím, zanechala velký dojem a touhu se vrátit na traily i do přírody, třeba na další buschcraft. Velice mírně osídlené a cestami velice málo protkané pohraniční oblasti jsou přesně to, co hledám. A doporučuji všem tohle místo a styl dovolené!

Dejte svým dětem to, co v dnešní době nejvíce chybí: Příroda a vztah k ní, úsilí a že všechno si člověk musí vydřít, skromnost a pokoru, zasloužené zážitky a dobrodružství.

Dejte si s nimi to úsilí, prokažte trpělivost, veďte je a nenechte se strhnout hlavním proudem a okolím. Co z vašich dětí bude a jaké budou je hlavně vaše práce, respektive zanedbání či pohodlnost.